Metsän rauhoittavassa kainalossa

Anna ja Petri rakennuttivat kivitalon perheelleen Vesilahdelle. Takapihalta alkaa metsä ja lapset pääsevät pyöräillen kouluun. Vapaa-aikaa ilahduttaa oma uima-allas.

Kaksikerroksinen koti metsän kainalossa ja uima-allas pihamaalla. Toimivat ratkaisut, kaikelle oma paikkansa. Tarpeeksi vaaleaa muttei tylsää. Satoja pohjapiirroksia ja vuosia myöhemmin Anna Chrons istuu oman kivitalonsa keittiössä. Unelmasta tuli vihdoin totta, kun Vesilahdelta löytyi kriteerit täyttävä tontti.

– Aloitin suunnittelun kolme vuotta sitten. Vietin melkein jokaisen illan lasten mentyä nukkumaan Pinterestissä yksityiskohtia hioen. Minulle oli ehdottoman tärkeää saada kodista meille pitkään toimiva ja muuntuva.

Kodissa on kaikelle oma paikkansa, jopa hankalan mallisille uunivuoille. Työpiste on piilotettu kiintokappien riviin portaiden läheisyyteen. Koti on asukkailleen selvästi äärimmäisen tärkeä, onhan Anna aloittanut leikkimielisen suunnittelun jo 12-vuotiaana, noin 30 vuotta sitten

 

Sittenkin kivitalo

Kivitaloon perhe päätyi vähän vahingossa.

– Luulimme kivitalon ylittävän budjettimme reilusti, siksi kysyimme tarjouksia vain puutalotoimittajilta. Yllätys oli suuri, kun tuttavan ehdotuksestamme pyysimme hinnan myös HEVI kivitaloilta, Petri Haataja selventää.

Valinta oli selvä, sillä kivitalon äänieristys, rakennusvaiheen muokattavuus ja rakenteen yksinkertaisuus nousivat valteiksi. Kaiken lisäksi perheellä oli valmiina arkkitehti Maija Tolmusen piirustukset, joiden perusteella talo oli tarkoitus rakentaa.

– Tiettyjen yksityiskohtien toteuttaminen meidän haluamallamme tavalla olisi tullut turhan kalliiksi puutaloelementtitoimittajien kanssa.

Niinpä Annan, Petrin, Islan ja Onnin koti rakennettiin FinnEPS-harkoista paikan päällä.

Kodissa hehkuu lämpöinen tunnelma asukkaiden ja sisustuksen ansiosta. Perhe on erittäin tyytyväinen kokonaisuuteen. – Meidän näkökulmasta kaikki asiat hoidettiin hyvin talotoimittajan puolelta. Saimme jättää materiaaleja pois, vaihtaa tai lisätä mielin määrin ja niistä hyvitettiin materiaalien oikea hinta, Petri täsmentää.

 

Oma uima-allas

Uima-allas oli talon ohella melkein ehdoton unelma toteutettavaksi. Sen perustukset tehtiin samaan aikaan talon perustusten kanssa. Kustannuksia piti toki miettiä ja Petri selvitti ensimetreillä hyvän eristämisen olevan avainasemassa. HEVI kivitaloilta ehdotettiin, että altaan rungon voisi tehdä samoista EPS-harkoista, joista talokin rakennetaan. Eristyksen lisäksi tärkeää oli myös turvallisuus ja helppokäyttöisyys. Siksi altaaseen tehtiin lukittava, liukuva ja kaunis puukansi.

– Vesi on ”kädenlämpöistä” huhtikuusta lokakuulle. Maalämpöjärjestelmämme hoitaa lämmityksen. Sen lisäksi hankimme kiertovesipumpun ja lämmönvaihtimen. Allas vie vuodessa noin 7 000 – 8 000 kilowattia sähköä, Petri kertoo.

 

Sisustuksen yllätyksiä ja täydellisen toimivaa

Annan esitellessä taloa ja sen toimintoja ällistyy itse kukin. Pieniä, mutta merkittäviä ratkaisuja. Sellaisia, joita varten Anna on intohimoisesti ja mielissään istunut koneen ääressä tuntikausia.

– Haluan, että asiat arjessa toimivat, sillä se vaikuttaa pitkälti myös viihtymiseen. Siksi meillä on suuri kuraeteinen ja jokaiselle perheenjäsenelle omat lokerot tiettyä vaatteita varten. Pyykkihuolto tapahtuu alusta loppuun yhdessä tilassa ja yläkerrasta voi tiputtaa likaiset vaatteet kuilua pitkin pesuun.

HEVI kivitalo Vesilahti Tampere

Sen lisäksi, että kaikki toiminnot ovat hyvin harkittuja, on kodissa panostettu yllätyksiin. Melkein joka tilasta löytyy jokin värikäs yllätys. Kuten tyttöjen vessasta Englannista tilattu pirskahtelevan värikäs tapetti. Alakerran ilopilleri on myös lasten temppuhuone.

HEVI kivitalo Vesilahti Tampere

Mummula naapurissa

Rakentaminen alkoi kesällä 2017. Muuttopäivä koitti kesäkuussa 2018 viiden viikon myöhästymisen jälkeen. Viivästys johtui muun muassa laatan kuivumisesta, sillä maalämpöä ei saatu kytkettyä tarpeeksi ajoissa päälle.

– Asuimme naapurissa äitini juuri valmistuneessa talossa tuon ajan. Onneksi oli tällainen mahdollisuus! Anna naurahtaa. Ja toden totta. Naapurissa asuu Annan äiti ja isäpuoli. Ratkaisu oli tiedossa alusta asti, sillä perhe etsi kahta vierekkäistä tonttia. Anna toteaa, että kaikille tällainen järjestely ei välttämättä sopisi, mutta heidän perheelleen ratkaisu oli ehdottoman positiivinen. – Lastenhoitojärjestelyt sujuvat, sillä äitini on aina halunnut auttaa. Vastavuoroisesti taas minä pidän äidistäni huolta vuosien kuluessa.

 

Teksti: Tanja Hakala
Kuvat: Johanna Lehtinen

Lue koko raksaprojektista Annan blogista