Kahden kodin kombo

Siskokset toteuttivat vuosia kuplineen unelman samanlaisista taloista Espooseen. Yhteiselo soljuu saumatta vierekkäisissä kodeissa lasten sukkuloidessa talojen väliä. Elämä kaupungin kupeessa on vahvasti viritetty entisaikojen yhteisöllisyydellä.

Teksti: Tanja Hakala, kuvat: Johanna Lehtinen

Unelma identtisistä taloista vierekkäisillä tonteilla oli siskosten Katrin ja Petran mielen sopukoissa vuosia. Ajatus yhteiselosta tuntui huikealta.

– Haaveilimme, miten eläisimme lapsiperhearkea yhdessä, mutta erikseen. Kaiken kiireen keskellä tajusimme, että hei, mehän elämme sitä aikaa, nyt pitää toimia kun lapsetkin kasvavat vauhdilla! Petra naurahtaa.

Pian kaikki loksahteli kätevästi paikoilleen. Siskokset ajelivat Espoossa alueilla, joista pitivät. Kerran he kaarsivat nykyiselle kotitielle ja mykistyivät. Tien nimi oli erikoisen kaunis ja miljöö huikea korkeine kallioineen ja vehreine metsineen. Sattumien kautta tältä tieltä löytyi sopiva tontti, joka jaettiin kahtia. Sitten oli aika rakentaa.

Toiveissa kivitalot

Katri oli miehensä Petterin kanssa jo rakentanut yhden HEVI Kivitalon ja monta muutakin taloa. Heidän tietotaitonsa ja kokemuksensa olivat suuressa osassa projektia.

– Me molemmat pariskunnat halusimme kivitalot. Pitkäikäisyys, huolettomuus ja edulliset asumiskustannukset pitkällä tähtäimellä olivat melkoisia valttikortteja. Kivitalot myös miellyttävät meidän silmää. Oli aika luonnollista valita HEVI Kivitalot, meillä kun oli heistä jo aiemmin kokemusta, Katri selventää.

Suunnitteluaika oli hauskaa ja lähensi perheitä entisestään. Arkkitehtitoimistoksi valikoitui Avarrus Arkkitehdit Oy. Heidän näkemyksensä ja ammattitaitonsa olivat linjassa asukkaiden toiveiden kanssa.

Petterin johdolla

Suuren vetovastuun otti Petteri kokemuksensa vuoksi. Hän rakensi itse perheensä talon ja oli valtavana voimana myös Petran ja Villen kodin rakentamisessa.

– Ilman Petteriä tästä ei olisi tullut yhtään mitään! Emme osaa Petran kanssa rakentaa, emmekä vieläkään osaa, Ville naurahtaa.

Petteri johti palettia, mutta muutkin olivat tiiviisti mukana. Petra ja Katri olivat jatkuvasti tietoisia mitä seuraavaksi tapahtuu.

– Kävin raksalla monesti seuraamassa valmistumista. Oli järkevää pysyä kärryillä, sillä joihinkin asioihin pystyi rakennusvaiheessa vielä hyvin puuttumaan, Petra toteaa.

Yhdessä ja irrallaan

Niin nousi tontille kaksi identtistä, linjakkaan näyttävää taloa. Samanaikaiset projektit toivat merkittäviä etuja kustannuksissa. Esimerkiksi ikkunat, takat ja terassilasitukset kilpailutettiin yhdessä. Perheet saivat alennuksia ja säästivät jaetuissa rahtikuluissa. Petra arvelee rahaa säästyneen tuhansia.

Rakennustyöt soljuivat uskomattomassa synergiassa, sillä molemmat perheet muuttivat koteihin samana päivänä keväällä 2017. Lapset olivat syystäkin innoissaan. Serkukset pääsivät asumaan vierekkäin ja elämään ihan uudenlaista hauskaa elämää.

– On ollut helppo ja ihana asua vierekkäin. Välillä menee päiviä, että me emme käy toistemme luona. Toisinaan taas suhaamme kotien väliä jatkuvasti. Lasten kannalta tällainen elämäntyyli on rikasta. Heistä kasvaa ennemminkin sisaruksia kuin serkuksia tiiviin yhteyden ansiosta, Katri tuumaa.

Entten tentten, kuka hoitaa lapset?

On kiva seurata perheiden saumattoman tiivistä ja luontevaa kanssakäymistä. Katrin on lähdettävä töihin ja paluu kotiin koittaa vasta illalla. Hän huikkaa kotioveltaan Petralle, että ai niin, voisiko tämä katsoa tyttöjä iltaan asti.

– Tietysti, nähdään!

Ruuhkavuosielämän kierroksissa siskon perheestä on suuri tuki ja turva. Työt, harrastukset, koulut ja kodin askareet täyttävät molempien arjen.

– Aina joku on kotona vuorollaan ja voi huolehtia lapsikatraasta. Lapsille on aina ruokaa jommassakummassa taloudessa. Meille tällainen elämä on ollut suuri kokemus ja helpottanut monessa käytännön asiassa, Petra kertoo.

Joku voisi vähän epäilläkin sujuvan arjen toimimista, kun naapurina on oma sisko perheineen. Näille perheille asumismuoto on vain positiivinen juttu, josta ei hakemallakaan löydy negatiivista.

– Emme me ihan oikeasti keksi mitään huonoa tästä järjestelystä. Ei toisten kanssa tarvitse jatkuvasti olla tekemisissä. Me kunnioitamme toistemme rajoja ja osaamme viettää aika erilläänkin, Katri ja Petra vakuuttavat.

Utuisia sävyjä, ripaus bohoa

Vaikka kodit ovat ulkoisesti kuin identtiset kaksoset, niiden sisältä aukeaa toisistaan hyvinkin poikkeavat maailmat. Katrin ja Petterin kodissa on läsnä taiteilijahenkeä, Petran ja Villen kodin tunnelma on virtaviivaisen moderni. Eikä ihme, sillä siskokset ovat hyvinkin erityylisiä.

– Me molemmat olemme sisustaneet oman tyylin mukaisesti kotimme. Meillä Petra hoiti melkein kaikki sisustukseen liittyvät päätökset. Hän valitsi kaikki laatatkin parissa tunnissa, Ville kertoo.

Petran ja Villen kodissa on skandinaavisen minimalistista, jota on pehmennetty utuisilla sävyillä, kuten olohuoneen kauniinvärisillä sohvilla. Katrin ja Petterin kodissa on ripaus boheemiutta ja paljon puupintaa.

HEVI kivitalot Espoo

 

Talot seisovat ryhdikkäinä rinnetontilla siihen nerokkaasti asemoituina. Toisen talon ikkunoista ei juuri näe sisälle toiseen taloon. Aurinko paistaa molempiin koko päivän ja takana oleva metsäinen, korkea kallio antaa kauniin taustan. Hetken kun kävelee, pääsee merenrantaan katselemaan aaltojen pauhua. Lähellä ovat myös kaikki tarvittavat palvelut ja Helsinkiin ajaa puolessa tunnissa. Täällä kallion ja metsän suojissa on perheiden inspiroivaa elää ja nauttia toteutuneesta, jopa rohkeasta unelmastaan.