Joutsentalo nousi siivilleen

HEVI kivitalojen Joutsenmerkkilupahakemus hyväksyttiin 23.8.2019 ja Joutsentalo sai Joutsenmerkin ensimmäisenä Joutsenmerkittynä omakotitalona Suomessa.

Joutsentalo nousi siivilleen

Kaksikerroksinen omakotitalo merimaisemin on Suomen ensimmäinen Joutsenmerkin saanut omakotitalo. Samille, Sallalle, Ellenille ja Edvinille talo on rakas koti, joka rakennettiin kunnianhimoisesti ja ylpeydellä.

KOTI: Suomen ensimmäinen Joutsenmerkitty omakotitalo Kaarinassa. Asuinpinta-ala 205 m2 6h + k + 40 m2 autotalli + 40 m2 kellari.
ASUKKAAT Salla ja Sami Roiha sekä lapset Ellen ja Edvin.
ARKKITEHTI Eevamaria Timlin, Arkkitehtitoimisto Timlin.

Sami ja Salla Roiha istahtavat takapihan terassilleen ja myöntävät, että matka
valmiiksi taloksi on tuntunut pitkältä. Yli kahden vuoden mittaiseen
rakennusaikaan mahtuu monta vaihetta ja haastetta. Silti päällimmäisenä tunteena tällä hetkellä on ylpeys.

– Olemme ihan mahdottoman ylpeitä kodistamme. On merkittävää saada sanoa, että meidän kotimme on Suomen ensimmäinen Joutsenmerkitty omakotitalo, Salla kertoo.

Asukkaat saavatkin olla ylpeitä, sillä lopputulos on vaikuttava. Kahden kerroksen kivitalo on lempeän kutsuva. Sen kaikki yksityiskohdat on hiottu toimiviksi ja kauniiksi. Arkkitehti Eevamaria Timlinin kädenjälki näkyy talossa kauttaaltaan. Timlin teki asukkaiden toiveista totta. Sillä oikeastaan Salla ja Sami eivät olisi edes halunneet rakentaa. Eivätkä varsinkaan kaksikerroksista taloa. Ulkopuolinen apu oli välttämätöntä.

Oho, ostammeko tontin?

Perhe oli etsinyt samalta alueelta isompaa taloa jo tovin. Sopivaa ei tuntunut löytyvän. Kunnes ajellessaan he huomasivat uuden tien rakentuneen rinteeseen. Tien yhdellä tontilla hääräili rakentaja. Sami aukaisi auton ikkunan ja jututti miestä.

– Sanoin hänelle ihan vitsimielessä, että jos hän ei päädykään rakentamaan tähän, me voisimme ostaa tontin. En tiedä mistä se ajatus tuli. Meillä ei ollut mitään aikeita koskaan rakentaa taloa itse, sillä ei meillä ole siitä kokemustakaan.

Vähän vielä lisää haastetta

Asia unohtui ja arki rullasi eteenpäin. Parin viikon päästä tontin varannut mies lähetti Samille viestin, että aikoo purkaa varauksen.

– Sitten meistä tulikin yhtäkkiä tontin varanneita! Ilmoitin kaupungille, että haluaisimme varata tontin, joka on juuri vapautunut.

Parin viikon aikana Sallan ja Samin ajatukset rakentamisesta myllersivät toden teolla. Lopulta he päättivät toteuttaa projektin ilman mitään kokemusta. Tutkiessaan eri vaihtoehtoja rakentamiseen Sami bongasi Joutsenmerkin. Hän halusi lähteä toteuttamaan ideaa todeksi Joutsenmerkitystä ensimmäisestä omakotitalosta.

– Sallaa Joutsenmerkissä kiehtoi sen ympäristöystävällisyys. Minä arvostin  sitä, että merkki toimi rakentamisessa tiettynä laadun varmistajana. Olen tottunut vetämään isoja projekteja työssäni. Ajatus tuntui kiehtovalta. Löysimme siis pian itsemme keskeltä talonrakentamista ja Joutsenmerkkiviidakkoa.

Arkkitehdin huomissa

Rakennusvalvonta vaati, että tontille rakennetaan kaksikerroksinen talo. Jopa katon astekulmat olivat tarkkaan määrättyjä.

– Ja me haaveilimme yksitasoisesta atriumtalosta tasakattoineen. Olimme siis vähän pulassa määräysten selvittyä, Sami toteaa hymyillen.

Vaikka haave yksitasoisesta talosta piti kuopata, ei se ollut lopulta ollenkaan huono asia. Perhe halusi tulevalta kodiltaan persoonallisuutta. Siksi he palkkasivat arkkitehti (arkSAFA) Eevamaria Timlinin.

– Tiesimme, että hän saisi suunniteltua meille kodin, joka näyttäisi meiltä, Salla tarkentaa.

Kivitalon lyömättömät edut

Kivitaloon päädyttiin tarkkojen pohdintojen jälkeen. Lopulta energiatehokkuus sekä helppo rakentamistapa painoivat vaakakupissa. Hyvin tärkeää oli myös HEVI Kivitalojen suhtautuminen Joutsenmerkkiin.

– He olivat todella innokkaita sitoutumaan uniikkiin projektiimme. Oli helppo lähteä tavoittelemaan unelmia heidän kanssaan, Sami kehuu.

Kivitalon rakentaminen on yleisesti ottaen arvokasta. FinnEPS-harkoilla rakentaminen on kuitenkin näppärää ja edullista.

– Harkot kestävät rakennusajan sateita. Niitä on myös kevyt käsitellä. Nämä olivat meille suuri etu.

Joutsenmerkki asettaa vaatimuksensa

Joutsenmerkki asetti omat vaatimuksensa rakentamiselle hyvässä ja pahassa. Kaiken rakennusmateriaalin piti olla standardien mukaisia. Rautakaupasta ei voitu ottaa ostoslistalle mitä tahansa, mikä hieman hidasti töitä. Toisaalta taas projektin uniikkius varmisti sen, että käytettyihin ulkopuolisiin ammattilaisiin pystyi luottamaan täysillä.

– Joutsenmerkki vaatii urakoitsijoilta dokumentointia ja erityistä tarkkaavaisuutta. Ne tahot, jotka eivät tätä pelästyneet, olivat luottamuksen arvoisia. Meidän kotiamme oli rakentamassa huikea tiimi, Sami toteaa.

Sami piti ensimmäisen vuoden ajan opintovapaata. Päivät hän rakensi päätimpuri Lauri Pennalan kanssa, illat kuluivat opiskellen. Toisena vuotena palkattiin lisätimpuri avuksi. Puuseppänä toimi Jaakko Vahtera Woode Oy:stä valmistaen muun muassa keittiön sekä portaiden puuosat.

HEVI kivitalo Joutsen

Hiekansävyinen sisustus

Utuisissa hiekansävyissä kylpevä koti on kodikkaan lempeä. Valkoiset pinnat ja puunsävyt luovat harmonisen kokonaisuuden. Epäsuora, tarkkaan suunniteltu valaistus korostaa kodin yksilöllisyyttä.

Kivitalon materiaalista huolimatta täällä ei juurikaan kaiu. Sisustuksen suuntaviivat ovat olleet tiedossa ensimetreiltä lähtien. Salla kertoo olevansa hyvin esteettinen ihminen, jolle viihtyvyys on tärkeää.

Kodin kalusteet ovat olohuoneen sohvia lukuun ottamatta tuotu perheen edellisestä kodista. Tässäkin kohtaa näkyy hienosti erityisesti Sallan kiinnostus ympäristöasioita kohtaan.

– En missään nimessä halunnut, että ostamme tänne kaikki uudelleen. Suunnitelmien alusta asti mukana ovat kulkeneet huonekalumme, joiden ympärille sisustus on toteutettu.

Mutkattomaan arkeen tottuen

Perhe on ehtinyt nauttia aikaansaannoksestaan vuoden verran. Asian sisäistäminen on kestänyt kauan, mutta nyt to do -lista on tyhjä. Asukkaat eivät kadu Joutsenmerkki-projektiin lähtemistä, mutta eivät suosittele vastaavaa kokonaisvaltaista rakentamista muille yksityisille henkilöille.

– HEVI Kivitalot on tehnyt kanssamme pioneerihankkeen, jonka hyödyt ja opit ovat nyt heillä säilössä tulevaa varten. Yksin tällaista palasta en suosittele haukkaamaan, sillä se vie äärettömän paljon aikaa ja voimavaroja.

Kun katselee Edvinin ja Ellenin riemukasta menoa avarassa ja toimivassa kodissa, on helppo ymmärtää, miksi tämä on perheen unelmien koti. Talo muuntuu perheen tarpeisiin ja täyttää kaikki toiveet sekä toiminnallisuuksiltaan että tunnelmaltaan. Arki sujuu mutkattomasti. Ei ihme, että Salla kertoo perheen viihtyvän hyvin mielellään kotona rentoutuen.

Teksti: Tanja Hakala
Kuvat: Johanna Lehtinen

 

Joutsenmerkitty HEVI kivitalo
Suomen ensimmäinen Joutsenmerkitty omakotitalo